Come Together-ambassadörerna

Joanna Johansson, Axel Isaksson, Viktor Barkström och Victoria Valverde. Foto: Johanna Bergsten
Joanna Johansson, Axel Isaksson, Viktor Barksström och Victoria Valverde. Foto: Johanna Bergsten

Möt Come Together’s projektambassadörer! Vi är ungdomar runt 20 år som nyligen har gått ut särskolegymnasier runt om i Sverige. Vi reste till Tanzania i början av mars 2015 för att träffa ungdomar med och utan funktionsnedsättningar därifrån och från Rwanda. Det blev en fullspäckad action week där vi utbytte erfarenheter och hade roligt samtidigt som vi uppmärksammade allas rätt att gå i skolan. Vi besökte också skolor och en familj, och ett ställe som tillverkar rullstolar.

Under hösten och vinterns 2014-2015 förberedde vi oss på olika sätt inför resan. Efter resan kommer vi berätta för er i Sverige om vad vi har varit med om i Tanzania och hur vardagen för en ung människa med funktionsnedsättning där kan se ut. Följ med oss!

Här nedanför kommer en kort presentation av var och en av oss. Det kommande året kommer du lära känna oss mer!

Axel
Jag heter Axel Isaksson och är 20 år gammal och bor i Luleå. Jag är stolt och glad över att få vara ambassadör för Come Together. Jag har tagit studenten från gymnasiesärskolan våren 2014 där jag har gått Handelsprogrammet i fyra år. Jag älskar att gå i skolan där jag trivts med mina klasskamrater och mina lärare.
Jag har alltid varit intresserad av andra delar av världen särskilt fattiga länder och hur barn har det. Jag har ett begåvningshandikapp och jag hoppas att projektet kan betyda nåt för andra med ett sånt handikapp. På fritiden tränar jag simning och går på kyrkans ungdomsgrupp för funktionshindrade.

Joanna
Jag heter Joanna Johansson och är 20 år. Jag är adopterad från Polen och kom till Sverige när jag var tre år. Jag har en lätt utvecklingsstörning, dysmeli på mina händer och lite svårt med balansen för jag har opererat mina ben och fötter.
Jag bor med min mamma och pappa på en liten gård utanför Kalmar. Mina intressen är att resa över världen och se nya platser. Jag gillar också att vara ute och fiska på sommaren. Jag är även mycket vd datorn och ibland är jag med kompisar. I våras gick jag ut mediaprogrammet på särskolan i Kalmar. Nu läser jag på Ädelfors folkhögskola utanför Vetlanda.

Viktor
Jag heter Viktor Barkström och är 22 år. Jag gillar idrott mycket. Särskilt fotboll, innebandy och att träna på gym. Nu går jag andra året på Valjeviken folkhögskola i Blekinge och pluggar Idrott & hälsa. Jag gillar också mycket musik, att dans och att rappa. Favoritmusiken är hårdrock, opera och hiphop.
Ursprungligen är jag från Stockholm. Mamma, pappa och brorsan bor i Vallentuna. Jag är glad att kunna göra min familj stolt nu som ambassadör för Come Together. Jag är född med Downs syndrom, men min familj har förstås alltid trott på mig ändå.

Victoria
Jag är en tjej i 21 års ålder med Downs syndrom som älskar dansa, sjunga och simma. Sen jag kunde prata har jag även sjungit med min mamma. När jag var liten uppträde jag alltid hemma för gäster eller på dagis och skolan framför publiken. Åkte i några år på sång & dans läger och den sista dagen av lägret var alltid uppträdandet på scenen mycket roligt. Ibland är jag nervös inför stora publiken men jag tycker det är roligt att sjunga. Kan även dansa Boliviansk dans. Jag pratar spanska eftersom att min pappa kommer från Bolivia.
Nu bor jag i Södertälje och jobbar på dagliga verksamheten Miljöligan.